Tässä artikkelissa jaan suosikkireseptini demiglace-kastikkeeseen!
Demiglace-kastike, ranskalaisen ruoanlaittotaidon mukaan, on tiivistetty kastike, joka valmistetaan yhdistämällä hyvää lientä viinin, yrttien ja mausteiden kanssa. Tuloksena on syvänmakuinen, rikas ja kiiltävä kastike, joka korostaa kaikkien ruokien makua. Ensivaikutelma voi olla, että valmistusprosessi on pitkä, mutta jokainen vaihe on panostus makuun ja koostumukseen.
”Demi” tarkoittaa ”puolikasta” ranskaksi. Kastikkeen nimi viittaa sen erittäin makuiseen, tiivistettyyn koostumukseen, joka luodaan keittämällä suurempi määrä nestettä puolittain.
Tarjoile sitä mehevän pihvin päällä korostaaksesi sen luonnollista makua tai yrttimarinoitujen kanafileiden kanssa. Se sopii hyvin myös nautaan, lammaslihaan, sianlihaan ja jopa kasvisvaihtoehtoihin, kuten sieniin. Kastikkeen syvä maku ja monipuolisuus tekevät siitä korvaamattoman osan kulinaarista arsenaaliasi.
Punaviini antaa sille syvän ja hedelmäisen maun, ja se antaa kastikkeelle sen täyteläisyyden. Hienonnettu salottisipuli ja valkosipuli tuovat monimutkaisia aromeja. Tomaattipyree ja tasapainoinen määrä kuivattuja yrttejä, kuten timjamia ja rosmariinia, antavat kastikkeelle hienostuneen mausteisen sävyn.
Demiglace-kastikkeen valmistaminen ei ole nopea prosessi, mutta se on aikaa vaativa investointi. Valmistusaika on noin 45 minuuttia, mutta lopputulos on kastike, joka todella tekee vaikutuksen ruokalajeihisi. Se on täydellinen lisäys, joka yllättää ja ilahduttaa vieraitasi.
Tämä punaviinin, yrttien ja liemen herkullinen yhdistelmä muuntaa tavalliset ruoat mestariteoksiksi. Yhdistämällä tarkkuus ja intohimo luot kastikkeen, joka ei vain tyydytä makunystyröitäsi vaan myös rikastuttaa kulinaarisia seikkailujasi. Anna ruoanlaitollesi uusi ulottuvuus tällä erinomaisella demiglace-kastikkeella ja koe makuvoimien hienostunut maailma.
Resepti – Kuinka tehdä se:
Demi-glace kastike
(Klikkaa tähtiä antaaksesi arvion)!
Ainesosat
- 2 dl vasikanlientä
- 2 dl punaviiniä
- 1 kpl hienonnettu salottisipuli
- 1 kpl hienonnettu valkosipulinkynsi
- 2 tl tomaattipyreetä
- 1 tl kuivattua timjamia
- 1 tl kuivattua rosmariinia
- 2 dl vettä
- 2 rkl voita
- 2 rkl vehnäjauhoja
- Suolaa ja mustapippuria maun mukaan
Ohjeet
- Kuumenna paksupohjainen kattila keskilämmöllä. Lisää 1 ruokalusikallinen voita ja anna sen sulaa.
- Lisää hienonnettu salottisipuli ja valkosipuli kattilaan. Kuullota, kunnes ne pehmenevät ja muuttuvat läpikuultaviksi, noin 2-3 minuuttia.
- Lisää tomaattipyree, kuivattu timjami ja kuivattu rosmariini. Sekoita hyvin, jotta yrtit ja tomaattipyree sekoittuvat sipuliin. Jatka kuullottamista 1-2 minuuttia.
- Kaada punaviini kattilaan ja anna sen kiehahtaa. Anna sen sitten hautua, kunnes neste on puolittunut, noin 5-7 minuuttia.
- Lisää vasikanliemi ja vesi kattilaan. Sekoita ja anna kastikkeen hautua keskilämmöllä noin 20-25 minuuttia, kunnes se on tiivistynyt hieman.
- Toisessa kattilassa, sulata 1 ruokalusikallinen voita keskilämmöllä. Lisää 2 ruokalusikallista vehnäjauhoja ja sekoita, kunnes saat tasaisen seoksen. Anna sen lämmetä noin 1 minuutti sekoittaen.
- Ota demiglace-kastike ensimmäisestä kattilasta ja siivilöi se tiheän siivilän läpi roux-seokseen. Tämä tekee kastikkeesta tasaisemman.
- Sekoita hyvin ja anna kastikkeen hautua vielä 5-10 minuuttia, kunnes se tiivistyy ja saa kiiltävän koostumuksen.
- Mausta kastike suolalla ja mustapippurilla maun mukaan.
- Kotitekoinen demiglace-kastikkeesi on nyt valmis tarjoiltavaksi! Käytä sitä kastikkeena lihalle, linnulle tai muille valitsemillesi ruokalajeille.