Tässä artikkelissa jaan herkullisen reseptini frangipaneen, makeaan mantelitahnaan, joka sopii erinomaisesti täytteeksi kakkuihin ja leivonnaisiin!
Frangipane on herkullinen täyte tai tahna, joka juontaa juurensa ranskalaisesta keittiöstä. Tätä maukasta ja monipuolista tahnaa käytetään usein täytteenä erilaisissa leivonnaisissa, erityisesti ranskalaisissa tarteleteissa ja piirakoissa. Sillä on rikas ja pähkinäinen maku, ja se sulaa suussa pehmeän ja kermaisen koostumuksensa ansiosta.
Frangipanen pääainesosa on mantelijauho, joka antaa tahnalle sen erottuvan pähkinäisen maun ja tekee siitä erityisen suositun mantelin ystävien keskuudessa. Mantelijauhon lisäksi siihen sekoitetaan yleensä voita, sokeria ja kananmunia. Tahnaa voidaan myös maustaa vanilja-uutteella tai sitruunan raastetulla kuorella antamaan sille lisäulottuvuuksia makussa.
Frangipanea käytetään usein täytteenä tarteleteissa tai hedelmäisissä piirakoissa päärynöillä, aprikooseilla tai marjoilla, luoden ihanaa kontrastia makean tahnan ja raikkaan hedelmän välillä.
Tarteleteissa ja piirakoissa käytön lisäksi frangipane voi olla upea täyte omenapiirakoissa, croissanteissa ja briossissa, tarjoten herkullisen yllätyksen jokaisella puraisulla. Sen monipuolisuus tekee siitä myös sopivan täytteen pienten leivonnaisten ja makeisten täytteeksi, ja sitä voidaan käyttää parantamaan erilaisten jälkiruokien makua ja rakennetta.
Yhteenvetona frangipanea voi kuvailla herkullisen kermaiseksi ja pähkinäiseksi täytteeksi, joka juontaa juurensa ranskalaisesta keittiöstä. Sen rikas ja erottuva maku tekee siitä suosikin kaikille mantelista ja leivonnaisista pitäville. Monipuolisuutensa ansiosta frangipane sopii monenlaisiin leivonnaisiin ja jälkiruokiin, ja se on aina varma valinta hienostuneen ja herkullisen maunsa vuoksi.
Kokeile rohkeasti alla olevaa reseptiä! Hyvää leivontaa!
Resepti – Kuinka tehdä se:
Frangipane (makea mantelitahna)
(Klikkaa tähtiä antaaksesi arvion)!
Ainesosat
- 100 g mantelijauhoa noin 1 dl
- 100 g voita huoneenlämpöistä
- 100 g sokeria noin 1,25 dl
- 2 kpl kananmunia
- 1 tl vanilja-uutetta valinnainen, lisää makua
- Raastettu kuori 1 sitruunasta valinnainen, raikastava kosketus
Ohjeet
- Sekoita kulhossa mantelijauho ja huoneenlämpöinen voi. Käytä haarukkaa tai sähkövatkainta saadaksesi tasaisen ja kermaisen koostumuksen.
- Lisää sokeri manteli-voiseokseen ja jatka sekoittamista, kunnes kaikki on hyvin yhdistetty.
- Riko munat erilliseen kulhoon. Lisää munat yksi kerrallaan manteliseokseen ja sekoita huolellisesti jokaisen lisäyksen jälkeen.
- Jos haluat antaa täytteelle lisämakua, lisää vanilja-uute hienostuneeseen vaniljamausta tai sitruunan raastettu kuori raikkaaseen kosketukseen.
- Sekoita kaikki hyvin, kunnes saat tasaisen ja kermaisen täytteen rikkaalla pähkinäisellä maulla.
- Frangipanetäyte on nyt valmis käytettäväksi suosikkileivonnaisissasi. Voit käyttää sitä täytteenä tarteleteissa ja piirakoissa, kermaisena yllätyksenä croissanteissa tai briossissa tai kerroksena pienissä leivonnaisissa ja makeisissa.